Kuchnia

kuchnia

Maślane ciasteczka
Maślane ciasteczka z kawałkami białej czekolady i suszoną śliwką
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie ciastka)
2 jajka
2 łyżki wody
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (najlepiej naturalnego)
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
100g drobno pokrojonej, białej czekolady
100g suszonych śliwek



W dużej misce mieszamy razem masło, cukier, jajka, wodę oraz ekstrakt migdałowy.
Dodajemy mąkę , sodę i sól. Dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy pokrojone drobne kawałki suszonych śliwek i białej czekolady.
Przykrywamy pojemnik i wstawiamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika.



Najczęściej odmierzam ilość ciasta łyżką stołową, następnie formując z nich kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy palcami.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok. 10 minut. Wyciągamy, kiedy brzegi będą miały złoty kolor. Odradzam wydłużenia czasu pieczenia, ciasteczka smakują najlepiej, kiedy po wyjęciu z piekarnika sprawiają wrażenie lekko niedopieczonych w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation