Kuchnia

kuchnia

Rogaliki dyniowe


Żółciutkie, wilgotne, dyniowe rogaliki śniadaniowe. Ciasto nie jest słodkie, nie są też nadziewane, więc ja jadłam je smarowane dżemem brzoskwiniowym.



Składniki na 8 sztuk:

- 65 g pure z dyni
- 250 g mąki
- 1 jajo
- 25 g świeżych drożdży
- 40 g masła
- 50 ml ciepłego mleka
- 3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej


Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.


Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, wymieszać. Dodać rozczynione drożdże, rozkłócone jajko, pure dyniowe i roztopione masło. Wyrobić ciasto, zagniatając. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrągły placek, podzielić go na 8 trójkątnych części, każdy trójkąt zwijać od podstawy, tworząc rogalik.

Rogaliki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia.

Rogaliki można przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w 180 st. około 20 minut.




Smacznego.

sweet dreams
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation