Inne

Przepisy

Smażona mozzarella

Składniki:
2 kawałków sera mozzarella pociętych w słupki o wymiarach mniej więcej 10x1cm,
1 1/2 szklanki bułki tartej,
4 łyżeczki przyprawy włoskiej,
1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku,
4 jajka,
1 szklanka mąki,
oliwa,
DIP:
1/3 szklanki maślanki,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki świeżego soku z cytryny,
1 łyżeczka oliwy z oliwek,
1 1/2 łyżeczki miodu,
2 łyżki zmielonych świeżych liści bazylii,
2 łyżeczki zmielonej zielonej cebulki,
2 łyżeczki świeżych liści pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku.

1. Wysyp mąkę na talerzyk. Na osobny wysyp bułkę tartą wymieszaną z solą, pieprzem, przyprawą włoską. Rozkłóć jajka w miseczce.
2. Każdy kawałek sera obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Potem znów w jajku i ponownie w bułce tartej. Powtórz z każdym kawałkiem sera.
3. Ułóż wszystkie kawałki sera na talerzu i włóż bez przykrycia do zamrażarki na 2 godz.
4. W tym czasie zrób dip. Po prostu zmieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
5. Na patelni rozgrzej olej. Dość dużo. Mozzarellę będziesz w niej smażyć jak frytki. Ser musi więc być w niej zatopiony. Gdy olej będzie odpowiednio nagrzany wrzuć do niego kawałki sera i smaż na złoty kolor jak frytki właśnie. Ser smaży się jednak dużo krócej niż frytki, bo około 5 minut.
6. Wykładaj ser na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar oleju.
7. Podawaj od razu z przygotowanym dipem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation