Kuchnia

W słoiku zamknięte

Marmolada z czerwonych pomarańczy - Blood orange marmalade :D

4 czerwone pomarańcze (tarocco) - mogą być zwykłe
drobno starta skórka i sok z jednej limonki
720 g - (4 szklanki) cukru - wartość orientacyjna - szczegóły w przepisie
3-4 łyżeczki Campari, Cointreau lub Grand Marnier

Zciąć nożem wierzchołki z pomarańczy. Przy pomocy noża lub tarki/szatkownicy do warzyw pokroić pomarańcze w bardzo cienkie plastry. Plastry pokroić na sześć części. Kawałki pomarańczy przełożyć do miski i zalać 1200 ml/g wody. Przykryć. Odstawić na 12-24 godziny. Pomarańcze wraz z płynem przełożyć do garnka. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień na mały i gotować całość przez 30 minut lub do chwili, kiedy skórki owocu będą miękkie. Dodać sok i skórkę z limonki. Wymieszać. Zmierzyć ilość masy pomarańczowej i dodać cukier. Na każdą szklankę (237 ml) masy pomarańczowej i dodać 3/4 - 1 szklankę cukru (135g - 180 g). Wymieszać. Podgrzewać całość na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień na średni/duży i gotować całość przez 30 minut. Zamieszać od czasu do czasu. Dodać alkohol. Wymieszać. Wyłączyć ogień i zostawić konfiturę na 5 minut. Przelać gorącą do wyparzonych słoików. Przechowywać w ciemnym miejscu.

źródło: http://pistachio-lo.blogspot.com/2012/12/zimowe-sniadanie-brioszki-i-konfitury-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation