Kuchnia

Jedzenie

Lemoniada porzeczkowa z wanilią
Składniki, 4 porcje:

• syrop cukrowy: 1/2 szklanki wody + 1/2 szklanki cukru
• wanilia: np. 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego
• 200 g czerwonych porzeczek
• 1 szklanka soku z pomarańczy


Do podania:

• zimna woda mineralna do rozcieńczania
• lód
• półplasterki limonki lub cytryny lub pomarańczy
• listki mięty




Przygotowanie:
W rondelku zagotować cukier z wodą i wanilią, gotować jeszcze przez 3 minuty, odstawić z ognia i ostudzić.
Porzeczki (całe grona) opłukać i krótko zmiksować w blenderze, przecedzić przez sitko, docisnąć łyżką miąższ i przetrzeć go, wyrzucić resztki zgromadzone na sitku.
Połączyć sok z porzeczek z sokiem z pomarańczy i syropem cukrowym, schłodzić w lodówce.
Nalewać syrop do połowy szklanek, wrzucić cytrynę/limonkę lub pomarańczę, dodać poszarpaną miętę, uzupełnić zimną wodą i lodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation