Kuchnia

Przepisy

Sweet art: Ciasto rewelacja. Biszkopt kakaowy, mus czekoladowy, beza, wiśnie.
Biszkopt kakaowy z musem czekoladowym, bezą i wiśniami

biszkopt:
(należy pamiętać - składniki o temp. pokojowej)
4 jaja + 1 białko
szczypta soli
1/2 szkl. cukru (100g)
cukier waniliowy (8g)
1łyżka letniej wody
150g maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2łyżeczki sody
2łyżki kakao (20g)

Oddzielić białka od żółtek i ubić (początkowo z odrobiną soli, pod koniec dodać połowę- 50g- cukru).
Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym, dodając na początku łyżkę wody.
Do żółtek przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz kakao, dodawać na zmianę z ubitymi białkami.
Wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
Wylać do tortownicy (śr. 24cm).
Piec w 175st. C przez 30min.
Wyjąć, spuścić z 6cm na ziemię w foremce, włożyć z powrotem do piekarnika i ostudzić przy uchylonych drzwiczkach.
Przekroić na dwa blaty.
Namoczyć 2filiżankami soku z wiśni (z kompotu).

mus czekoladowy:
180g czekolady
60ml mleka
50g masła
1łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1żółtko
2łyżeczki kakao
250ml śmietanki kremówki (zimnej!)

Czekoladę, mleko, masło i czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej (miskę połozyć na garnku z gotującą się wodą).
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Dodać żółtko, mieszając masę mikserem.
Ubić zimną śmietankę na sztywno.
Dodać do masy czekoladowej razem z kakao.
Wymieszać dokładnie, delikatnie.
Wstawić do lodówki, aby mus stężał.

kremowa masa:
150ml śmietanki kremówki (zimnej!)
2torebki cukru waniliowego (2x8g)
75g serka typu philadelphia

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy.
Połączyć z serkiem, wstawić do lodówki.

bezy:
75g białka (2duże lub 2małe)
100g cukru
cukier waniliowy (8g)
1łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki octu

Białka ubić na sztywno, początkowo z dodatkiem soli, po wstępnym ubiciu dodając cukier.
Ubić na sztywną, lśniącą masę.
Dodać mąkę i ocet, wymieszać.
Rozłożyć na blaszce (lub 2 jeśli chcecie mieć je cieńsze) na kształt koła o śr. 24cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150st.C.
Piec przez 5min., następnie zmniejszyć temp. do 100st.C i piec jeszcze ok. godzinę.
Wyjąć, ostudzić.

+ 175g wiśni z kompotu
czekolada do pokruszenia

Łączenie:
Na jeden blat nasączonego biszkoptu położyć połowę musu czekoladowego.
Rozłożyć na nim połowę wiśni.
Przykryć jednym blatem bezowym.
Rozsmarować resztę musu i rozłożyć resztę wiśni.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Na nim rozsmarować kremową masę.
Ewentualnie pokruszyć drugi blat bezowy i zetrzeć odrobinę czekolady. Ozdobić ciasto.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation