Kuchnia

Słodycze i desery

Pieczone gruszki
Składniki na pieczone gruszki:

gruszka,
cynamon,
cukier wanilinowy,
2 kostki białej czekolady,
łyżka płynnego miodu,
pół łyżki soku z cytryny.

Gruszkę dokładnie myjemy, przekrajamy na pół (wzdłuż) i wydrążamy pestki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim gruszki (wydrążoną stroną do góry), posypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym. Białą czekoladę kroimy, większe kawałki wkładamy w miejsce gdzie były pestki, mniejszymi posypujemy całą gruszkę.

Zapiekamy w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. W tym czasie w kubku mieszamy sok z cytryny z miodem. Upieczoną gruszkę wykładamy na talerz i polewamy sosem cytrynowo-miodowym. Skórka gruszki zmiękcza się i bez problemu można ją zjeść.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation