Kuchnia

przepisy

Pizza po turecku - pide z wołowiną
ciasto -
150 g mąki chlebowej,
10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 łyżki oliwy,
75 ml letniej wody

nadzienie -
150 g mielonej wołowiny,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 pomidor (sparzony i obrany ze skórki),
1 mała papryka,
1 łyżeczka kuminu,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz,
2 jajka,
kawałek sera feta

Przygotować ciasto - świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką mąki i odrobiną ciepłej wody. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Dodać rozczyn drożdżowy, oliwę i resztę wody. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).

Przygotować nadzienie - na głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić mięso i obsmażyć mieszając. Dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek oraz kumin i dalej smażyć na małym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidor. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Jeżeli używacie kamienia do pieczenia pizzy, rozgrzać również kamień.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować na cienki placek. Na środku każdego placka rozłożyć połowę nadzienia mięsnego. Boki ciasta zagiąć do środka i skleić na końcach na kształt łódki. Obie pide przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na rozgrzany kamień. Na środek każdej wbić jajko i posypać pokruszoną fetą. Boki ciasta posmarować oliwą lub rozkłóconym jajkiem. Piec około 15 minut do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation