Kuchnia

zupy

KREM Z SELERA

Składniki na około 6 porcji:
1 duży seler (800 - 900 g)
1 duży ziemniak
1 por, tylko biała część
1 jabłko
2 litry bulionu warzywnego
1 szklanka mleka, ja użyłam orkiszowego
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz
olej roślinny
Czosnkowe grzanki:
4 kromki czerstwego pieczywa, pokrojone w drobną kostkę
ząbek czosnku
po małej szczypcie tymianku i majeranku
3 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju, pora pokroić w talarki i dodać do garnka, dusząc go na małym ogniu przez około 5 - 8 minut do czasu, aż będzie miękki i słodki.
W międzyczasie selera, ziemniaka i jabłko obrać a następnie pokroić w drobną kostkę - szczególnie ziemniaki i seler powinny być pokrojone na małe kawałki. Dodać warzywa do pora, dokładnie zamieszać i wlać bulion. Gotować pod przykryciem przez około 20 - 30 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo, bardzo miękkie.
W międzyczasie przygotować grzanki - czosnek drobno posiekać, wymieszać z olejem, szczyptą soli i ziołami. Następnie tak przygotowanym olejem polać grzanki i dokładnie wymieszać, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Wysypać je na suchą patelnię i chwilę prażyć do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć.
Ugotowane w bulionie warzywa zmiksować na gładki krem, wlać szklankę mleka i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sporą szczyptą gałki i ponownie zmiksować. Podawać z czosnkowymi grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation