Kuchnia

Kuchnia-Serniki

Krem z kasztanów
Składniki:
400 g jadalnych kasztanów
5 żółtek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki śmietanki (30 %)
2 ½ deka żelatyny
1 kieliszek maraskino lub rumu
1 szklanka wrzątku

Przeciąć łuskę kasztanów z jednej strony i ugotować do miękkości. Wyłuszczyć, zdjąć łuseczkę spodnią i gorące przetrzeć przez sito. Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Żółtkowy krem przełożyć do rondelka, wlać ½ szklanki śmietanki i podgrzewać mieszając do zgęstnienia ( Dokładnie tak samo jak przy zaciąganych kremach) Ubić pozostałą śmietankę i połączyć ją z przestudzoną masą kasztanową.

Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody dodając kieliszek maraskino* i wmieszać ją do kremu jajeczno-śmietanowego. Lekko przestudzić i połączyć z ubitą śmietaną i puree kasztanowym. Rozlać do naczynek i wstawić do lodówki do stężenia. Ozdobić listkami z ciasta kruchego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation