Hobby

Kuchnia

Chałwowiec


Składniki:
Ciasto: (blaszka 35x25)
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki pszennej,
3 budynie czekoladowe

Białka ubić na sztywną masę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i zmiksować. Dodać żółtka i zmiksować. Do masy dodać proszek, mąkę i proszek budyniowy. Wszystko dokładnie zmiksować. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto i piec 30 min. w 160°C. Wystudzić. Górną część biszkoptu obskubać ze skórki. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa chałwowa:
2 budynie waniliowe,
1 kostka miękkiego masła,
3 szklanki mleka,
350 g chałwy waniliowej,

+ 50 g gorzkiej czekolady

Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Dobrze wystudzić. Masło utrzeć, porcjami dodawać budyń i zmiksować. Chałwę pokroić na kawałki i miksować, aż nabierze konsystencji masła. Dodać do masy budyniowej i dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą przełożyć ciasto (2/3 masy pomiędzy blaty, 1/3 masy na wierzch ciasta). Wierzch ciasta posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation