Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zapiekana polenta ze szpinakiem i Lazurem turkusowym

aszka kukurydziana marki Kupiec (150 g)
500 ml mleka
20 g masła
500 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
sól
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta białego pieprzu
masło do wysmarowania foremek
opakowanie sera Lazur Turkusowego
40 g startego parmezanu

Mleko zagotować z masłem i połową łyżeczki soli, wrzucić kaszkę i gotować często mieszając ok 10 minut. Gotową masę rozłożyć równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość ok 1,5 cm. Zostawić do stężenia. Szpinak sparzyć, posiekać na mniejsze kawałki, doprawić solą, białym pieprzem, gałką i startym czosnkiem. 4 małe foremki do zapiekania wysmarować masłem. Z polenty wycinać dowolne kształty (np. kółka szklanką) i układać w foremkach na przemian ze szpinakiem. Całość posypać obficie drobno pokruszonym Lazurem i odrobiną Parmezanu. Zapiekać 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation