Kuchnia

Ciasta

Lekkie ciasto z bardzo jagodowym musem
Składniki na biszkopt



5 jajek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu



Składniki na mus jagodowy

200 g jagód (mogą być mrożone)

3 łyżeczki żelatyny

1 biała czekolada

600 g śmietany 30%

1 śmietan fix

1 cukier waniliowy

2 łyżki cukru pudru



Składniki na żelkę jagodową

300 g jagód

3/4 szklanki cukru kryształu

125 ml wody

3 łyżeczki żelatyny lub agaru



Składniki na poncz

125 ml wody

Sok z 1/4 cytryny



Wykonanie

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Piana po ubiciu musi być sztywna i błyszcząca.

2. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i octem na puszystą masę. Wymieszać delikatnie z białkami.

3. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao przesiać dwukrotnie i wymieszać delikatnie, ręcznie z pianą z białek.

4. Standardową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone).

5. Jagody świeże zmiksować, natomiast mrożone włożyć do rondla i podgrzewać na niewielkim ogniu przez około 10 minut, aż się rozmrożą. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. Jeśli używamy mrożonych jagód napęczniałą żelatynę rozpuścić w ciepłych jagodach i odstawić do wystudzenia. Natomiast w przypadku świeżych jagód żelatynę podgrzać lekko w kąpieli wodnej lub przez kilka sekund w mikrofali i wymieszać z rozdrobnionymi jagodami.

6. Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i śmietan fixem na sztywno.

7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (szklaną lub metalową miskę z czekoladą umieszczamy nad rondlem z gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady). Lekko ostudzić czekoladę.

8. Do jagód dodać łyżkę ubitej śmietanki, wymieszać i dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać. Następnie dodawać kolejną łyżkę śmietanki i wymieszać. Masę jagodowo-czekoladową dodać partiami do reszty ubitej śmietany, ciągle mieszając. Wstawić na 10 minut do lodówki.

9.Jagody na żelkę wsypać do rondla, wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Jeśli używamy żelatyny namoczyć ją w kilku łyżkach wody i dodać do gorących jagód. Jeżeli używamy agaru należy dodać go do jagód i gotować od 10-20 minut w zależności od wskazań producenta. Odstawić do zgęstnienia.

10. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć połową ponczu i posmarować żelką jagodową. Następnie wyłożyć 2/3 musu jagodowego i przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą ponczu i posmarować wierzch i boki ciasta pozostałym musem jagodowym. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Ozdobić wedle uznania- u nas płatki migdałowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation