Kuchnia

mniamuśne

Czosnkowy kurczak w sosie słodko-kwaśnym

pierś z kurczaka - 400 gramów Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie ząbek czosnku - 5 sztuk mąka pszenna - 40 gramów imbir - 10 gramów sos sojowy - 20 mililitrów suszone chilli - 5 gramów olej - 500 mililitrów woda - 300 mililitrów mąka pszenna - 100 gramów białka - 3 sztuki mąka ziemniaczana - 60 gramów proszek do pieczenia - 5 gramów woda gazowana - 100 mililitrów sól - 3 gramy sól
Kurczaka pokrój w kostkę o boku 1 centymetra.
W misce wymieszaj suche przyprawy z mąką, w drugiej misce - sos sojowy z przeciśniętym czosnkiem.
Surowego kurczaka obsmaż w głębokim tłuszczu, aż lekko zbrązowieje, lecz pozostanie surowy w środku. Po usmażeniu przełóż do miski z mokrymi przyprawami, następnie do miski z suchymi.
Przygotuj ciasto: ubij pianę z białek, zmieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do piany, na końcu dodaj gazowaną wodę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
.Maczaj kawałki kurczaka i ponownie smaż w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, aż ciasto złapie złotobrązowy kolor. Możesz jeden kawałek kurczaka przekroić, aby upewnić się czy nie jest surowy.
.Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody. Zagotuj. Gotowego kurczaka podawaj z sosem oddzielnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation