Kuchnia

Rogaliki

» Rogaliki drożdżowe na jogurcie z kremem czekoladowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików

500 g mąki tortowej
200 ml jogurtu greckiego, temp. pokojowa
50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
2 żółtka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

100-150 g mlecznej czekolady (ew. nutella)
DODATKOWO:

1 żółtko + 1 łyżka mleka
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukry, sól oraz rozdrobnione w jogurcie drożdże świeże lub suche. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy masło i wyrabiamy (ok. 5 min). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na dwie części, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godz do lodówki.
Stolnicę lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na kształt koła. Dzielimy na ósemki i nakładamy na każdy kawałek łyżeczkę posiekanej czekolady lub nutelli. Zawijamy od szerszej ku węższej części. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą kulką. Rogaliki przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na 20 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min, aż do zarumienienia. Oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation