Kuchnia

Ciasta

Domowe Wypieki Ciasto z rabarbarem - Domowe Wypiekikładniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 600 g rabarbaru

Kruszonka:
- 140 g mąki
- 70 g masła
- 70 g cukru (1/2 można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
Przepis

Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować kruszonkę: masło pokroić na drobne kawałeczki i rozetrzeć z resztą składników.

Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki.

Jajka ubić z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i połączyć z masą jajeczną. Na koniec dodać ostudzone masło i dokładnie wymieszać. Blachę (ok. 25×38 cm) wyłożyć pergaminem lub posmarować masłem i posypać tartą bułką. Nałożyć ciasto, wyrównać, posypać rabarbarem i kruszonką. Piec w temperaturze 180 st.C (160 st.C z termoobiegiem) przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Smacznego!

źródło przepisu: Ciasto z rabarbarem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation