Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik bananowo cytrynowy z borówkami
Składniki:
70g biszkoptów
450g zmielonego białego sera (użyłam gotowego na sernik)
300g naturalnego jogurtu
3 dojrzałe banany
200g borówek amerykańskich, umytych i osączonych
6,5 łyżeczki żelatyny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Wierzch:
1-2 banany
1 łyżka soku z cytryny
1 opakowanie galaretki cytrynowej lub innej w jasnym kolorze

1. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody.

2. Żelatynę rozpuścić, ciągle mieszając w 1/3 szklanki gorącej wody.

3. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno i poukładać w niej biszkopty.

4. Banany zmiksować na mus i dodać do nich sok z cytryny, wymieszać.

5. Do dużej miski wlać jogurt, dodać ser, cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać mikserem na gładką, jednolitą masę. Dodać mus bananowy wymieszać.

6. Żelatynę rozmieszać 1-2 łyżkami masy serowej, następnie wlać ją do reszty masy serowej, dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie gęsta, dodać borówki i wymieszać, jeśli nie, wstawić ją na chwilę do lodówki, aby zgęstniała i dopiero wtedy dodać borówki.

7. Masę serową przełożyć na biszkopty w tortownicy, wyrównać.

Wierzch:
8. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i poukładać je na wierzchu sernika. Następnie zalać je tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation