Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto z owocami i kruszonką

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:

Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców

Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.

6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation