Kuchnia

Przepisy

ORZECHOWIEC, czyli niebo w gębie

Składniki:

Ciasto: 60 dag mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 2 żółtka, 20 dag margaryny, 3 łyżki mleka, 3 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa: 1/2 kostki masła lub margaryny (125 g), 4 łyżki cukru, 3 łyżki miodu, 20 dag posiekanych orzechów (ja użyłam mieszanki orzechów włoskich, laskowych i migdałów)

Do przełożenia: 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1/2 kostki miękkiego masła (125 g), puszka kajmaku (jeżeli nie mamy gotowego kajmaku to można użyć słodzonego mleka skondensowanego w puszce, którą gotujemy w garnku z wodą przez ok. 2 godziny, w razie potrzeby dolewając wodę, aby puszka była cały czas zakryta wodą).

Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić cienko jedną częścią ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach C przez ok. 20 minut. Drugą część ciasta upiec tak samo. W międzyczasie przygotować polewę orzechową: masło lub margarynę, cukier i miód rozpuścić w rondelku, zagotować, dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilkę pogotować. Na ostatnią część ciasta przed upieczeniem wyłożyć gorącą polewę orzechową i również upiec jak pozostałe placki. Przygotować krem budyniowy: ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo ostudzony budyń. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie masy, można dodać 1-2 łyżki cukru pudru. Na jeden upieczony blat ciasta wyłożyć krem budyniowy i równomiernie rozsmarować, przykryć drugim blatem ciasta, który smarujemy równomiernie ostudzonym kajmakiem i przykrywamy ciastem z polewą orzechową. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, jak trochę zmięknie, ja dodatkowo każdy płat ciasta przed przełożeniem nasączam mocną kawą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation