Kuchnia

kuchnia

Składniki:
300g makaronu penne – ugotowanego al dente
250g mięsa mielonego – ja użyłam mielonej wieprzowiny
200g pieczarek
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 ząbki czosnku
cebula
2 szalotki
2-3 łyżki ketchupu (ja użyłam Pudliszki w wersji ostrej)
posiekana pietruszka (ja użyłam suszonej)
bazylia
oregano
sól i pieprz
Pieczarki kroimy na 4, 6 lub 8 w zależności od tego jak lubimy. Cebulę, szalotkę i czosnek siekamy drobno. W rozgrzanym oleju w garnku smażymy wszystkie warzywa. Można lekko posolić.
Dodajemy mięso i smażymy przez kilka minut. Mięso powinno być dobrze ścięte i bardzo sypkie.
Całość zalewamy pomidorami wraz zalewą. Dodajemy ketchup oraz zioła (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką (bardziej poprawnie będzie dodać ją na samym końcu, za makaronem). Zagotowujemy.
Dodajemy makaron i jeszcze przez chwilę gotujemy. Gdy sos jest zbyt gęsty dodajemy wody, gdy zbyt rzadki – parmezan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation