Inne

ciasta

Gâteau au Yaourt - Ekspresowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.

Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.

I nie ma się czemu dziwić – nie tylko jest pyszne , ale i niezwykle proste w wykonaniu!

Spróbujcie!

Ja zajadałam się nim zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – smakuje obłędnie!

W sam raz do porannej kawki ;)



Uwaga!

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.

Tylko wymieszać!

Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

Ja zawsze robię jednak ręcznie!

jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 2,5 kubeczka
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* cukier puder do posypania



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×22 ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego.

W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

*Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation