Kuchnia

kuchnia

Pijak

Składniki
Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki cukru,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia

Beza kokosowo - makowa:
7 białek,
15 dag cukru,
1 szklanka suchego maku,
15 dag kokosu,
szczypta proszku do pieczenia

Masa:
0,5 litra mleka,
5 żółtek,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki mąki,
2 łyżki kartoflanki,
25 dag masła,
alkohol- wódka lub spirytus

Dodatkowo:
3 paczki herbatników,
alkohol,
polewa czekoladowa
Typ: Czas przygotowania: 90 min Dla: 12 osób

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier- ubić do jego rozpuszczenia. Po jednym dodawać żółtka- cały czas ubijając. Następnie delikatnie wmieszać łyżka mąkę przesianą z proszkiem. Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem i natłuszczonej. Piec w temp. około 165 stopni przez 25-30 minut.

Beza kokosowo- makowa: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier- ubić do jego rozpuszczenia. Następnie delikatnie wmieszać łyżką po trochu kokos i mak, a na końcu dodać proszek. Ciasto wylać do takiej samej prostokątnej formy, w jakiej piekł się biszkopt (wyłożonej papierem i natłuszczonej). Piec w temp. około 165 stopni przez 40 minut.

Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka, mąki i mleko wymieszać ze sobą dokładnie, tak by nie było grudek. Do masy żółtkowej wlać stopniowo gotujące się mleko, energicznie mieszając. Postawić na ogniu i ugotować gęsty budyń. Gorący przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń, a na końcu alkohol- do smaku.

W szklance wymieszać przegotowaną wodę pół na pół z alkoholem.

Przełożenie: Biszkopt nasączony połową alkoholu z wodą – połowa masy – beza kokosowo – makowa nasączona reszta alkoholu – reszta masy- herbatniki nasączone za pomocą pędzelka samym alkoholem ( najlepiej spirytusem) – gotowa polewa czekoladowa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation