Kuchnia

desery

DESER MALINOWY

SKŁADNIKI
(6 porcji)
Składniki:

500 g malin mrożonych
3 łyżki miodu
500 g serka mascarpone
4 żółtka
100 g cukru pudru
garść truskawek
1 łyżka soku z cytryny

Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją. Po 5 minutach odsącz maliny na sicie. Sok zachowaj (jest pyszny, więc można go pić rozcieńczony z wodą – świetny dla dzieci).

Jaja sparz wrzątkiem, aby pozbyć się bakterii salmonelli ewentualnie bytującej na skorupkach, oddziel żółtka i zmiksuj je wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodaj serek mascarpone i na najniższych obrotach zmiksuj z żółtkami, tylko do połączenia składników (użycie szybszych obrotów oraz długie miksowanie może doprowadzić do zważenia serka).

Pucharki lub małe szklaneczki wypełnij po równo malinowym miąższem a następnie wyłóż warstwą kremu. Przykryj każdą szklaneczkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation