Kuchnia

Przepisy

risotto z kurczakiem i pieczoną dynią
składniki
½ dyni piżmowej
2 piersi z kurczaka (ok. 200g)
220g ryżu arborio
1 cebula
½ szklanki wermutu, wytrawnego
szczypta szafranu
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
0,6l bulionu drobiowego lub warzywnego
przygotowanie
dynię obieramy, czyścimy z nasion i kroimy w 1,5cm kostkę. skrapiamy oliwą z oliwek, lekko solimy, pieprzmy i dokładnie mieszamy. wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180°c. ma być lekko rumiana i miękka.
gdy dynia się piecze, na patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i rozgrzewamy. na gorącą oliwę wsypujemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę. smażymy 2–3 minuty i dodajemy ryż. smażymy kolejne 2–3 minuty. dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i zalewamy wermutem. cały czas smażymy aż składniki wchłoną cały wermut, wtedy podlewamy bulionem (1 łyżką wazową).
następnie dodajemy szafran i cały czas dusimy risotto podlewając je bulionem za każdym razem gdy ryż go wchłonie. tuż pod koniec, gdy dolewamy ostatnią partię bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. wreszcie dodajemy ostatni składnik: dynię (kilka kostek możemy zostawić do dekoracji). smażymy jeszcze przez chwilę i podajemy.
risotto powinno być dość gęste, ale nie papkowate, a ryż al dente.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation