Kuchnia

Przepisy

Szybki sos z cukinii i szpinaku (wegański)
Skład (2 duże porcje):

1 cukinia,
100g świeżego szpinaku,
2 garście orzechów włoskich,
2 łyżki płatków drożdżowych,
opcjonalnie: 1 ząbek czosnku,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki sosu sojowego,
1/2 szklanki wody,
1/4 szklanki oleju (rzepakowego, kokosowego lub innego),
sól i pieprz do smaku.

Cukinię, szpinak, orzechy włoskie, czosnek i płatki drożdżowe wrzucić do malaksera i rozdrobnić do konsystencji przypominajacej pesto,
Tak rozdrobnione wrzucić na patelnię i podsmażyć 2-3 minuty*,
Następnie dodać wodę, sok z cytryny i sos sojowy, całość wymieszać i podsmażać jeszczę chwilę,
Do sosu dodać olej rzepajowy, wymieszać i spróbować – dodać sól i pieprz do smaku,
Sos wymieszać z makaronem, ryżem, kaszą lub warzywami i podawać.



*Sos można przygotować też w wersji surowej, wtedy wystarczy wszystkie składniki ze sobą połączyć w malakserze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation