Kuchnia

nalewki

Nalewka pomarańczowo-kawowa

Składniki na 1l:
· 1l spirytusu
· 1l wody
· 1 kg cukru
· 12 pomarańczy
· 3 garście ziaren kawy

Pomarańcze dokładnie wyszorować pod gorącą wodą. Wbijając czubek ostrego noża w skórkę pomarańczy robimy w każdej kilkanaście nacięć, w które wkładamy ziarna kawy. Cukier rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnego syropu cukrowego dolewamy spirytus. Pomarańcze układamy w dużym słoju i zalewamy płynem. Na koniec można dorzucić jeszcze trochę ziaren kawy, jeżeli lubimy jej smak. Słój dokładnie zamykamy i odstawiamy na 30 dni. Po tym czasie nalewka jest najlepsza. Kiedy nalewka jest gotowa przecedzamy płyn przez sitko i wlewamy do butelki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation