Sport i fitness
a teraz figura-motywacje
Co jeść przed i po treningu, żeby przyspieszyć proces CHUDNIĘCIA?
Twoja sylwetka to nic innego jak wypadkowa motywacji, planu treningowego oraz codziennych zwyczajów żywieniowych. Wykorzystaj 100% możliwości swojego ciała i przyspiesz proces redukcji tkanki tłuszczowej, wykorzystując kilka cennych żywieniowych rad.
Nie pozwól, aby dopadł Cię głód
Paradoksalnie, połączenie głodówki z intensywnym treningiem, powodować może zwiększenie Twojej wagi. Jest to naturalny efekt obrony organizmu przed niedoborem energii, który pojawia się, gdy zjadasz mniej niż spalasz. Przyrost masy ciała jest wynikiem magazynowania składników żywności, które przy dobrze zbilansowanej diecie zostałyby wydalone. Jaki jest wniosek? Głodzenie może oddalić Cię od realizacji założonego celu – redukcji masy ciała!
Trening – na co stawiasz?
Trenuj na czczo, jeżeli Twoim głównym celem jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. To właśnie tłuszcz będzie głównym paliwem, zasilającym Twój organizm podczas kolejnych 30 minut wysiłku fizycznego.
Jeżeli jednak myślisz o poprawie swojej kondycji, wydolności i wyglądu swojego ciała – ruszaj na podbój po szybkostrawnym posiłku. Przekąska bogata w węglowodany proste (pół kajzerki z dżemem, banan, woda z miodem) to „must have” przed bardziej intensywnym i dłuższym niż pół godziny treningiem. Taka strategia umożliwia spalenie większej ilości „kalorii” i uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego, niezbędnych w walce z brązową tkanką tłuszczową. Warto zapamiętać, że jedzenie spożyte przed ćwiczeniami jest użyteczne dopiero, gdy ulegnie strawieniu i wchłonięciu – zaplanuj zatem swój posiłek odpowiednio wcześniej (30-60 minut przed treningiem).
Wewnętrzne ciepło – termogeneza
Czy zastanawiałaś się kiedyś, co utrzymuje stałą temperaturę Twojego ciała? Otóż takie wewnętrzne ciepło jest nadmiarem energii wytworzonej w organizmie w procesie zwanym termogenezą. „Spalanie nadmiaru kalorii w piecu” może być pobudzane na dwa sposoby – poprzez wzrost aktywności fizycznej oraz poprzez dostarczanie żywności do układu pokarmowego. Chcąc zwiększyć udział termogenezy w dziennym wydatku energetycznym Twojego ciała (czyli spalenie około 100-300 kcal i wytworzenie ciepła) wybieraj produkty, które dzięki substancjom w nich zawartym, stymulują termiczny efekt posiłku. Są nimi papryka chilli (kapsaicyna), imbir (gingerol) oraz czarny pieprz (piperyna).
Co ciekawe, na rynku dostępne są suplementy, których skład opiera się na kilku substancjach o takich właściwościach. Tak zwane termogeniki wspomagają organizm osób aktywnych w walce z tkanką tłuszczową. W ich skład wchodzą zazwyczaj Garcinia cambogia, kofeina, chitosan, chrom, L-karnityna, błonnik, jod oraz Ginko-biloba.
Siła na kolejny trening
Wykorzystaj moment, w którym Twoje mięśnie regenerują się najlepiej. Pamiętaj o posiłku bogatym w białko i węglowodany, zjedzonym do 45 minut po zakończonym treningu. Musli z jogurtem naturalnym, kurczak z ryżem i warzywami czy kromka pełnoziarnistego chleba z pasztetem z cieciorki korzystnie wpłyną na lepszą kondycję Twoich mięśni, zmniejszając odczucie zmęczenia, tym samym podnosząc efektywność kolejnego treningu!
MA==