Kuchnia
Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady
Gotuj z Cukiereczkiem
Miodownik z kremem orzechowym
Kochani, witam Was już prawie świątecznie ;) "Weekendowa Cukierenka" zaprasza na prawdziwie świąteczne ciasto. Myślę, że każdy z Was miał okazję spróbować miodowca czy miodownika, jest to jedno z tych ciast, które robię na specjalne okazje, a to dlatego, że nigdy mnie nie zawiedzie :) Smakuje wyśmienicie, robi się je dość prosto. Jedyną pracochłonną rzeczą jest przygotowanie blatów ciasta. Polecam je Wam gorąco, bo na pewno będzie Wam smakowało :)
Składniki:
CIASTO:
100g miodu,
50g cukru,
50ml mleka,
2 łyżki rumu,
1 łyżka sody,
125g masła,
500g mąki tortowej,
2 jajka,
KREM:
150 g mielonych orzechów włoskich,
500g mleka skondensowanego gotowanego (kajmaku),
375g masła,
PONCZ:
50ml rumu,
50g miodu,
200g śmietany kremówki,
cukier puder do smaku
orzechy do dekoracji
Przygotowanie:
Do rondelka wsypać cukier i dodać miód. Wstawiamy an ogień i ciągle mieszając rozpuszczamy cukier. Do gorącej masy miodowej dodajemy mleko i rum, mieszamy. Następnie dodajemy masło, sodę i mieszamy aż do połączenia się składników. Masę lekko studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i masę miodową, zagniatamy ciasto i wyrabiamy je na stolnicy.Ciasto dzielimy na 5 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy i za pomocą tortownicy o średnicy 22 lub 24 cm wycinamy krążki. Pieczemy je około 8 min w 170 stopniach. Każdy blat ciasta należy piec osobno. Podpiekamy również resztki ciasta, które nam zostały z odcięcia blatów.
Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy mleko skondensowane, chwilkę ucieramy i dodajemy zmielone orzechy. Kremem przekładamy blaty ciasta. Smarujemy również jego wierzch i boki krusząc podpieczone resztki ciasta. Blaty przed posmarowaniem kremem nasączamy ponczem. Ciasto owijamy folią aluminiową i odstawiamy na około 2 dni w chłodne miejsce. Przed podaniem ozdabiamy je bitą śmietaną i orzechami.
Smacznego ;)
MA==