Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

niebo na talerzu: Orzechowy tort bezowy
składniki:
na 2 okręgi o średnicy ok. 23 cm
- 8 białek
- półtora raza więcej cukru niż zajmują w misce białka (ok. szklanki)
- 3/4 szklanki posiekanych drobno włoskich lub laskowych albo arachidowych orzechów ( najlepiej bez skórki ale niekoniecznie)
- 2 łyżki mąki pszennej
krem:
- półtorej kostki masła
- 2 żółtka
- całe jajko
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 50 ml ( lub nieco więcej) koniaku, spirytusu lub odrobinę więcej wódki

Na dwóch arkuszach do pieczenia narysować ołówkiem kółka (można odrysować od talerza lub tortownicy np.) Piekarnik ustawić na 140 st. z funkcją góra-dół - termoobieg. Jeśli nie mamy termoobiegu, podczas pieczenia trzeba zamieniać blaszki miejscami co ok. 20 minut. Orzechy krótko podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne, ubijać dalej dodając po łyżce cukru aż piana będzie sztywna i lśniąca, a kryształki cukru się rozpuszczą. Wsiać przez sitko mąkę, wmieszać, dodawać po łyżce orzechów. Wypełnić bezową masą okręgi na papierach, stawiając 4 kleksy bezy wielkości małych mandarynek obok krążków. Wstawić blaszki do piekarnika. Należy zostawić lekko uchylone drzwiczki, wkładając w szczelinę trzonek drewnianej łyżki. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Suszyć bezę ok. 2 godziny. W trakcie suszenia należy sprawdzać dotykając ręką, czy wierzch i spód wydaje się chrupiący, beza jest lekka i sucha. Jeśli lubimy bezy lekko ciągnące, można skrócić czas suszenia. Studzić w otwartym piekarniku, delikatnie i wolno odkleić blaty od papieru.

Jajko i żółtka ubić z cukrem nad garnkiem z gotująca się wodą, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Ostudzić. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera. Ucierając dodawać po łyżce dodawać masę jajeczną a następnie kakao i alkohol. Kiedy masa będzie aksamitnie gładka i jednolita - krem jest gotowy. Ułożyć pierwszy krążek bezy na paterze, posmarować 2/3 ilości kremu. Przykryć drugim krążkiem, posmarować pozostałym kremem. Na wierzch pokruszyć 2-3 bezy, ostatnią zostawiając na środek. Bezę najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, niekoniecznie w lodówce, tam nabiera wilgoci i traci chrupkość.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation