Kuchnia

"Pysznie"

Bułki z ziołami (składniki wystarczą na przygotowanie 18 bułek):

mąka pszenna typ 650 - 900 g
woda - 540 ml
drożdże - 30 g
olej roślinny - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
bazylia suszona - 1 łyżeczka
koperek suszony - 1 łyżeczka


Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę (ja dodałam 520 ml – ilość wody zależy od chłonności mąki). Moją pomocą kuchenną przy zagniataniu jest automat do chleba ze specjalnym programem do zagniatania i wyrastania ciasta. Bardzo ułatwia on pracę i skraca czas przygotowania, ponieważ nie muszę sama zagniatać ciasta.
Zagniecione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, formuję z niego bułeczki dzieląc je na 18 równych porcji. Wykładam małe bułeczki na 2 blachy (po 9 sztuk na każdą) i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Gdy bułeczki ponownie wyrosną, nacinam je ostrym nożem i piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Upieczone i wystudzone można mrozić, aczkolwiek bez mrożenia pozostają świeże przez 3 dni (wystarczy przykryć je ściereczką).

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation