Kuchnia
food
Tarta orzechowo-jagodowa z kremem migdałowo-jaglanym
Składniki:
Spód:
150 g orzechów pecan lub włoskich,
150 g orzechów brazylijskich,
285 – 300 g miękkich daktyli bez pestek ( nie moczymy ich),
1 łyżka dobrej jakości kakao lub karobu
1/2 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,
1/2 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
szczypta soli.
Krem:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1 szklanka obranych i namoczonych migdałów,
200 ml mleka migdałowego/ sojowego lub innego roślinnego,
prawdziwa mielona wanilia,
sok z cytryny,
syrop z agawy.
Świeże owoce: jagody
Do robota kuchennego wkładamy orzechy, daktyle i pozostałe składniki potrzebne do zrobienia spodu ciasta. Całość miksujemy na lekko klejącą się masę. Następnie gotową masę wkładamy do formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 23 cm ) i starannie, mocno dociskamy masę do dna i na boki w taki sposób, aby składniki się zlepiły i powstał cienki spód oraz wyższe i grubsze boki.
Tak przygotowany spód wkładamy do zamrażalnika i w tym czasie przygotowujemy krem (około 4o minut).
Kaszę jaglaną płuczemy, parzymy wrzątkiem i gotujemy do w 250 ml wody, na małym ogniu pod przykryciem. Odstawiamy z ognia. Kasza ma być kleista.
Namoczone wcześniej migdały zalewamy mlekiem roślinnym i miksujemy w blenderze na gładki krem. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i doprawiamy do smaku wanilią, syropem z agawy i sokiem z cytryny. Wszystko starannie miksujemy. W razie konieczności, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać troszkę więcej mleka roślinnego.
Do wykonania takiej masy najlepiej użyć blendera o dużej mocy (przynajmniej 700 W ) Im większa, moc tym uzyskamy bardziej gładką i jedwabista konsystencję kremu).
Ta przygotowaną chłodną masę nakładamy na tartę, na niej układamy na niej świeże owoce. U nas jagody, ale równie dobrze mogą to być maliny, truskawki, borówki, czereśnie lub miks różnych sezonowych owoców.
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce i podajemy.
Smacznego !
MA==