Kuchnia

Desery

Tarta Oreo z malinami

Foremka, w której robiłam tartę ma średnicę 25 cm.

Składniki:

200 g Oreo (u mnie także zwykłe herbatniki)
3 łyżki masła
500 g serka mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
maliny do dekoracji

Ciasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami.
Przekładamy do formy na tartę i ugniatamy tak, żeby powstał spód i mały rancik. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub na około 10 minut do zamrażarki.Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej – tzn. kładziemy miskę z czekoladą na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody i mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.Rozpuszczoną czekoladę łączymy z serkiem mascarpone. Maliny myjemy i przekładamy na ściereczkę, żeby wyschły.Gotowy krem przekładamy na tartę i wyrównujemy wierzch szpatułką lub łyżką.Całość dekorujemy malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation