Kuchnia

Ciasta

Tarta z grillowaną cukinią, figami i camembertem

spód:
na formę o średnicy 22 cm
200 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła (dałam pół na pół ze smalcem)
1 jajko
10 g startego żółtego sera
łyżeczka soli
łyżeczka czarnuszki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180 st.

oraz:
200 ml gęstej, ale nie kwaśnej śmietany (używam Piątnicy 18% do zup)
2 jajka
1 mała cukinia
1 świeża figa
80 - 100 g sera camembert
sól, pieprz
czubrica
Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Kroimy wąskie paski wzdłuż całej cukinii (robię to obieraczką do warzyw), a następnie podsmażamy je z odrobiną oliwy na patelni grillowej. Figę kroimy na plastry lub mniejsze części. Ser na małe trójkąty.
Jajka i śmietanę rozbijamy trzepaczką, przyprawiamy czubricą, solą i pieprzem.
Następnie delikatnie przelewamy na podpieczone i przestudzone ciasto.
Na masie układamy grillowaną cukinię, zwiniętą w rulonik (lub ułożoną w inny sposób), cząstki figi i sera. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation