Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tartaletki z toffi, bananami i migdalami w karmelu

Skladniki na 6-8 tarteletek (o srednicy 10 cm):

Kruche ciasto:
250 g masla
200 g cukru pudru
1 szczypta soli
500 g maki pszennej
1 laska wanilii, wyskrobanych ziarenek
skorka starta z 1 cytryny
4 zoltka
2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Nadzienie:
200 g zblanszowanych migdalow ze skorka
280 g cukru pudru
2 puszki slodzonego mleka skondensowanego (kazda o wadze 400 g)
6 bananow
550 ml smietany kremowki
2 lyzki mocnej kawy espresso lub likieru kawowego
1 laska wanilii, wyskrobanych ziarenek

Puszki ze skondensowanym mlekiem wlozyc do garnka, zalac woda (musza byc calkowicie nia przykyte), przykryc garnek pokrywka i gotowc przez 3-4 godz. na malym ogniu. W razie potrzeby nalezy uzupelnic wode w garnku. Wyjac puszki z garnka i odstawic do calkowitego wystudzenia (najlepiej jest zrobic to dzien wczesniej aby masa w puszkach mogla sobie spokojnie wystygnac; nie nalezy otwierac goracych puszek, poniewaz cala zawartosc moze nam wowczas eskplodowac na kuchnie :))

Przygotowac kruche ciasto: wrzucic maslo do miski, dodac cukier puder i sol. Wsypac make, skorke z cytryny, dodac zoltka, wyskrobane ziarenka wanilii i zaczac wyrabiac ciasto. Kiedy bedzie mialo juz konsystencje kruszonki dodac wode lub mleko i zagniesc gladkie ciasto. Wazne jest aby nie zagniatac ciasta zbyt dlugo, poniewaz robi sie wtedy zbyt elastyczne i moze podczas pieczenia nam popekac. Gotowe ciasto posypac lekko maka, zawinac w folie spozywcza i wlozyc na 1 godz do lodowki.

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Cukier puder wsypac do miski. Migdaly oplukac pod biezaca woda, krotko odsaczyc na sicie a nastepnie szybko obtoczyc w cukrze pudrze (powinny byc dokladnie obtoczone cukrem). Wylozyc migdaly na blache, wstawic do piekarnika i podpiec przez 15 min., czesto mieszajac, aby ze wszystkich stron wytworzyla sie na nich chrupiaca skorupka. Nalezy jednak uwazac, aby sie za bardzo nie przypiekly bo wowczas stana sie gorzkie. Wyjac migdaly z piekarnika i odstawic do wystygniecia (ja wylozylam je na talerz wczesniej wysmarowany maslem - dzieki temu nie przykleily mi sie do talerza).

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, pokroic na bardzo cienkie plastry, wylepic nimi spod i boki 6-8 foremek do tarteletek wsmarowanych wczesniej maslem. Wstawic foremki z ciastem na 1 godz. do lodowki. Nastepnie wyjac, na kazda tarteletke polozyc kwalek papieru do pieczenia, wysypac groch lub fasole i zapiec na zlotobrazowo przez 12-15 min. w temp. 180°C. Wyjac tarteletki, odstawic aby ciasto calkowicie wystyglo.

Kazda tarteletke posmarowac masa toffi, ktora otrzymalismy po ugotowaniu skondensowanego slodzonego mleka (grubosc warstwy zalezy od naszych upodoban - ja do posmarowania 6 spodow wykorzystalam tylko jedna puszke masy a mimo to wydawalo mi sie, ze jest jej zbyt duzo, tak slodkie byly pozniej tarteleteki :)) Na mase wylozyc pokrojone w plasterki banany. Smietane kremowke ubic na sztywno z dodatkiem ziarenek wyskrobanych z laski wanilii, kawa lub likierem kawowym. Wylozyc ja na banany. Na wierzch kazdej tarteletki wylozyc migdaly w karmelu. Podawac od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation