Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

MUFFINY CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI:



1/2 szklanki drylowanych wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

1 jajko

Składniki suche:

1 szkl. mąki

3 łyżeczki kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki suche mieszamy i przesiewamy do miski.



Składniki mokre:

1/4 szkl. kompotu z wiśni

5 łyżek masła

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

1/2 szkl. cukru

2 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu

Podane składniki mokre umieszczamy w garnuszku, podgrzewamy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Studzimy do temperatury pokojowej. Dodajemy do wcześniej przygotowanych składników suchych i krótko mieszamy, następnie dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy wiśnie.

Blachę do muffinków wykładamy papilotkami - u mnie 12 sztuk o średnicy 5 cm. Napełniamy papilotki ciastem do ok 1/2 wysokości. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Studzimy na kratce. Dekorujemy i gotowe :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation