Kuchnia

Dla Karola

Zapiekanka z makaronem i pomidorami

dla 4 osób:

•35g masła
•30g mąki pszennej
•500ml mleka
•300g makaronu
•50g parmezanu
•200g sera (najlepiej cheddara)
•1 łyżeczka musztarda pełnoziarnistej
•1 łyżeczka musztardy angielskiej
•1 łyżeczka miodu
•1 pomidor

Rozgrzewamy piekarnik do 200˚C. Roztapiamy masło w rondlu na średnim ogniu. Po całkowitym stopieniu, dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, podgrzewamy przez 3 minuty cały czas podgrzewając. Powoli dolewamy mleko, ciągle ubijając aby nie było żadnych grudek. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy na wolnym ogniu przez 3-5 minut.


W drugim garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można go minimalnie krócej przetrzymać bo i tak jeszcze będzie "miękł" w piekarniku".

Teraz dodajemy parmezan i cheddar do sosu beszamelowego, tak, aż sery się stopią, dodajemy musztardę oraz miód i dobrze mieszamy. Makaron mieszamy z sosem. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy pokrojonym w plasterki pomidorem. Pieczemy przez 20 minut na złoto-brązowo. Podajemy z zieloną sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation