Kuchnia

PIZZE,TARTY,ZAPIEKANKI i reszta

chrupiąca pizza....


składniki na wielką blachę taką od piekarnika. Przepis cytuję za Sylwią:

400g maki pszennej
220ml prawie gorącej wody
plaska łyżeczka soli
szczypta cukru
około 2 łyżki oliwy
5g suchych drożdży (prawie cala saszetka)



Do miski wsypać mąkę, sól, drożdże, cukier, wymieszać, wlać wodę i najlepiej mikserem wszystko wymieszać, do momentu, aż zacznie się robić kula, wyjąć wszystko z miski i przez kilka minut ugniatać. Ciasto w ogóle się nie klei, jest sprężyste. Miskę wewnątrz wysmarować oliwa, włożyć ciasto, przykryć ściereczka, i postawić w cieple miejsce, u mnie około 1 godziny. W tym czasie zajmujemy się tym co położymy na nasza pizze, czyli kroimy to co lubimy.




U mnie dziś było:

-mozzarella (1 kulka)
-pieczarki
-czerwona papryka
-rozmaryn
-szynka
-kukurydza
-cebula pokrojona




Sos pomidorowy:

puszka pomidorów, krojonych lub nie, zioła wg uznania: rozmaryn, tymianek, estragon, oregano, majeranek. Wszystko wrzucamy do rondelka i gotujemy, aż nabierze kremowej konsystencji, około 30 min.




Blachę lekko smarujemy oliwa, kładziemy rozciągnięte rekami ciasto (ciasta na pizze nigdy nie wałkujemy!)i rozciągamy dalej aby zakryć blachę;-). Smarujemy sosem pomidorowym, układamy to co lubimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na około 18-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation