Kuchnia

Kuchnia

Dietetyczna Zupa curry z soczewicą i cukinią


1 L wody
2 spore marchewki (200g)
1/2 średniej pietruszki (40g)
1 puszka krojonych pomidorów
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
200 g cukinii
100 g czerwonej soczewicy
1 płaska łyżka przyprawy curry
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka soli
ziele angielskie (2-3 ziarenka)
sporo świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka oliwy z oliwek
jogurt naturalny do zabielenia

Pokrojoną w talarki, a następnie na połówki marchew oraz pietruszkę wrzucamy do gotującej się wody, dodajemy ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem około 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Gdy cebula się zarumieni dorzucamy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i całość dusimy pod przykryciem
na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Do gotujących się warzyw dodajemy opłukaną na sitku soczewicę i pozostawiamy na małym ogniu kolejne 15 minut, po czym dodajemy zawartość patelni oraz pomidory i gdy zupa ponownie zacznie wrzeć ściągamy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością curry, bazylii i odrobiną ostrej papryki.

Po nałożeniu na talerze / do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.

http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2014/03/zupa-curry-z-soczewica-i-cukinia.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation