Kuchnia

Pieczywa chleby i chlebki

Chlebek bananowy

Składniki: (na tradycyjną keksówkę)

4 bardzo dojrzałe banany
3/4 szklani cukru pudru (dałam 2/3)
1 1/2 szklanki mąki pszennej (można użyć orkiszowej)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g roztopionego masła
100 g dowolnych bakalii (użyłam mieszanki orzechów włoskich, płatków migdałów, suszonych śliwek i gorzkiej czekolady)

Sposób wykonania:

Banany rozgnieść widelcem (nie muszą być zgniecione bardzo dokładnie). Do bananów wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać.

Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 50-60 minut, aż ciasto dobrze się zrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation