Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pierogi a’la KEBAB
Potrawa ta jest bardzo podzielna, można ją wykonać dzień wcześniej, a potem odgrzać w piekarniku, przy czym absolutnie nie traci walorów estetycznych ani smakowych :) Z poniżej podanej porcji składników zrobiłam 24 sporych pierożków, ale ich ilość będzie zależała od wielkości wykonywanych pierożków ;) Ja polecam takie większe.

Składniki na ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szkl. ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 kg mąki pszennej
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 duża pierś z kurczaka (opcjonalnie można wykorzystać wieprzowinę lub baraninę)
1 mała kapusta pekińska
1 cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 ogórki konserwowe (opcjonalnie)
1 papryka czerwona lub żółta (opcjonalnie)
3 łyżki przyprawy kebab
1 łyżka ketchupu
2 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
olej do smażenia w głębokim oleju
1. Z mleka, cukru, drożdży, 1 łyżki mąki ucieramy rozczyn, po czym odstawiamy go na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej pod koc lub kołdrę jak robiły nasze babcie ;) ). W międzyczasie do miski wsypujemy resztę mąki, wbijamy jaja, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na 30-35 min. do wyrośnięcia.
2. W tym czasie przygotowujemy farsz: mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy 1 łyżkę przyprawy kebab i podsmażamy jeszcze chwilę.
3. Kapustę pekińską, cebulę, ogórka konserwowego i paprykę drobno siekamy, dodajemy kukurydzę oraz usmażonego kurczaka. Dokładnie mieszamy.
4. Ketchup łączymy z majonezem, 2 łyżkami przyprawy kebab, solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Otrzymany sos łączymy z resztą farszu mięsno-warzywnego.
5. Ciasto drożdżowe porcjami rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wycinamy maseczką/kubkiem (o większej średnicy niż szklanka) okręgi. Delikatnie rozpłaszczamy i rozciągamy je w dłoniach, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Ten moment jest bardzo istotny, ponieważ niedokładnie złączone brzegi pieroga mogą rozerwać się w trakcie smażenia. Możemy posłużyć się wodą, smarując nią brzegi pieroga. Sklejone pierogi odkładamy pod ściereczkę na 5-10 min. do wyrośnięcia. Następnie smażymy je w głębokim oleju na rumiano z obydwu stron.
6. Pierogi najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation