Kuchnia

Kulinaria

Ziołowe risotto z kurkami

2 szklanki kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
ulubione zioła

Na patelni rozgrzać tłuszcze, dodać posiekaną drobno cebulę oraz czosnek i podsmażyć chwilę, aż cebula lekko zmięknie. Dodać oczyszczone grzyby, doprawić solą, pieprzem i dusić do miękkości na niedużym ogniu. Gdy z grzybów odparuje już większość wody, dodać posiekane zioła i chwilę podsmażyć.

1 cebula
2 łodygi selera naciowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
200 g ryżu do risotto
50 ml wytrawnego białego wina
sól
pieprz
parmezan
500 ml bulionu

W garnku rozgrzać oliwę i jedną łyżkę masła, dodać posiekaną cebulę, czosnek i pokrojonego w kostkę selera, podsmażyć na małym ogniu do miękkości. Następnie dodać do warzyw ryż i mieszać, aż wszystkie ziarenka zrobią się szkliste. Wlać wino, zamieszać i gdy wino już odparuje dodać dwie chochle bulionu i gotować na wolnym ogniu regularnie mieszając, za każdym razem gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolać kolejną chochlę bulionu i dalej mieszać. Po około 15 minutach gotowania sprawdzić stopień miękkości ryżu, ma on być wystarczająco miękki, jednak nie rozgotowany. Gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, zdjąć garnek z ognia i dodać pozostałe masło i starty parmezan. Tak przygotowane risotto podawać z podawać z ziołowymi kurkami, posypane wiórkami parmezanu, ulubionymi świeżymi ziołami, doprawione świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation