Kuchnia

Kuchnia

Babeczki czekoladowo-jagodowe

Składniki:
(12 babeczek)

140 g mąki pszennej tortowej,
4 płaskie łyżki kakao ,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
6 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
60 g gorzkiej czekolady (min. 60% zawartości kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki jagód + kilka owoców do dekoracji
Krem:

250 g mascarpone,
75 ml śmietanki 30% (ok. 1/4 dużego kubeczka),
2 łyżki cukru,
15 jagód (do zabarwienia kremu)
babeczkijagodowe3

Sposób przygotowania:

W naczyniu mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy i odkładamy na bok.
Do drugiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i roztopioną czekoladę.
Wszystko razem mieszamy trzepaczką
Do mokrych składników dodajemy przesiane wcześniej suche składniki, mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy całość.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Wypełniamy je ciastem prawie do pełna.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy – cukier musi się rozpuścić.
Ciągle ubijając, do śmietany przekładamy stopniowo mascarpone i rozgniecione wcześniej widelcem jagody.
Miksujemy do momentu, aż krem zgęstniej. Wkładamy na 15 minut do lodówki, by stężał.
Przestudzone babeczki dekorujemy schłodzonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego.
Babeczki należy przechowywać w lodówce, maksymalnie 1 dzień. Najlepiej smskują tego samego dnia, zaraz po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation