Kuchnia

Kulinarnie

Mus truskawkowy z kaszy manny
Składniki:
40g kaszy manny
300ml mleka
30g cukru
1 łyżka soku z cytryny
200g truskawek
100g śmietanki 30%
1 ładna truskawka z szypułką do dekoracji

deser z kaszą manną

Wykonanie:
- kaszę wymieszać z niewielką ilością mleka, pozostawić na 30 minut
- resztę mleka zagotować z cukrem, do gotująCEGO się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, CAły czas mieszając do całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia)
- ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, lekko ostudzić pod przykryciem z folii spożywczej (ułożonej tak, by dotykała powierzchni)
- kaszkę zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji
- TRUSKAWKI oczyścić, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, odłożyć 1-2 łyżeczki do dekoracji
- zmiksowane truskawki dodać do ubitej kaszki, ponownie zmiksować do uzyskania jednolitego koloru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do kaszki
- gotowy mus przełożyć po równo do dwóch szklaneczek, wyrównać, na wierzchu zrobić kleksy z pozostawionego musu truskawkowego, schłodzić
- mus podawać schłodzony, przed podaniem dekorować połówką truskawki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation