Kuchnia
Chleby, buły i inne wypieki
Receptura:
pęczek zielonych szparagów
1 młody mały por
2 żółtka
300 g ostrego żółtego sera - startego
1 łyżeczka pikantnej musztardy
szczypta soli
oliwa (olive oil)
4 łyżki śmietany (zwykłej 7% - 12%)
1 opakowanie ciasta francuskiego (250g)
Szparagi oczyść i przytnij do jednakowej długości (nie trzeba obierać zielonych szparagów, tak jak jest to konieczne w przypadku białych). W garnku na tyle dużym, by szparagi się pomieściły zagotuj wodę. Do osolonego wrzątku wstaw szparagi i gotuj przez 5 minut (jeśli są bardzo cienkie to maksymalnie 3 minuty). Tak przygotowane szparagi odcedź i włóż do miski z lodowatą wodą - możesz dodać kilka kostek lodu do tej wody.
Ważne!
Szparagi gotuje się nieco inaczej niż pozostałe warzywa :) Żeby były najsmaczniejsze należy wlać wodę do garnka (najlepiej wąskiego i wysokiego), doprowadzić do wrzenia i ustawić szparagi pionowo. Gotuje się je w pęczkach, w pozycji pionowej z kwiatem do góry i łebkami nad powierzchnią wrzącej wody. Zielone szparagi można solić, białych nie soli się.
Zdarza mi się gotować "na leżąco" szparagi i tragedii nie ma :) ale wtedy wybieram cienkie.
W czasie, gdy szparagi się gotują przygotuj farsz. W misce wymieszaj śmietanę, żółtka, musztardę i pokrojony w cienkie pół-krążki por. Następnie do mieszanki dodaj starty żółty ser i połącz składniki mieszając.
Ciasto francuskie rozwiń, i jeśli tego wymaga, to rozwałkuj. Oczywiście, jeżeli masz mrożone ciasto francuskie, to musisz je odpowiednio wcześniej rozmrozić :)
Brzegi ciasta zawiń do środka tworząc ok 1-2 cm brzeg tarty. Na środek surowej jeszcze tarty wyłóż farsz z żółtego sera i wyrównaj, tak, by wszędzie była taka sama warstwa. Na farszu układaj ugotowane, wystudzone i osuszone szparagi - jedna obok drugiej. Całość skrop oliwą z oliwek.
Piecz w gorącym piekarniku 200*C / 400*F przez ok 20 minut. Ważne aby brzeg tarty był ładnie zrumieniony.
Smacznego :)
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