Kuchnia

Ryby

Pieczony dorsz w śródziemnomorskim stylu - w dwóch odsłonach!
Składniki:

2 kawałki dorsza atlantyckiego,
3-4 łyżki bułki tartej,
3-4 suszonych pomidorów w zalewie,
1 ząbek czosnku,
natka pietruszki,
starta mozzarella,
świeża bazylia,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek

Pomidory drobno posiekać, posiekać natkę oraz bazylię, przecisnąć czosnek przez praskę - wszystko umieścić w miseczce, dodać bułkę tartą, ser oraz przyprawy. Dobrze wymieszać i dodać oliwę z oliwek - kilka łyżek.
Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby!
Panierka musi się zrumienić.

Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami!

Druga propozycja!

Jeśli zamiast pomidorów dodamy 5-6 drobno pokrojonych oliwek, bazylię zamienimy na oregano, a zamiast mozzarelli dodamy pokruszoną fetę otrzymamy kolejną smaczną propozycję :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation