Kuchnia

kuchnia

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą


KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

1 1/2 szklanki mąki tortowej
100 g masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

5 białek
160 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki płatków migdałowych

DODATKOWO:

500 g rabarbaru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałeczki, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, żółtka oraz śmietanę i wszystko razem szybko zagniatamy. Jeśli masz malakser wystarczy wszystkie składniki umieścić w nim i rozdrobić. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz. Rabarbar kroimy na niewielkie 1-2 cm kawałeczki, oprószamy cukrem waniliowym. Formę o wym. 25×40 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia, zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 min. Masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę mieszamy. Masę wykładamy na rabarbar wykonując przy tym fikuśne kleksy. Oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do lekkiego przesuszenia. Wyciągamy po 15-20 min. i zostawiamy do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation