Kuchnia

Kulinaria-babeczki i mufinki

Miniserniczki z nutellą

Składniki
spody:
12 ciasteczek oreo - zmiksowanych lub mocno pokruszonych wałkiem
1,5 łyżki rozpuszczonego masła
serniczki:
360 g twarogu sernikowego
6 łyżek cukru (wg mnie można dać mniej)
1,5 łyżki mąki pszennej
2 duże jajka
¼ szklanki mleka
¼ szklanki kwaśnej śmietany
pół szklanki nutelli
krem malinowy:
250 ml śmietany kremówki
pół opakowania galaretki malinowej
1 łyżeczka żelatyny
ok 100 g malin
1 czubata łyżeczka cukru pudru
Wykonanie
Składniki spodów razem zmieszaj, a następnie wyłóż na dno przygotowanych papilotek.
Podpiecz spody przez 5 minut w 170 stopniach, a następnie przestudź.
Wszystkie składniki masy serowej włóż do dużej miski i szybko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
Postukaj energicznie miską o blat, tak aby uwolnić powietrze.
Nałóż masę na spody z ciasteczek - można zupełnie do pełna.
Piecz w 170 stopniach przez około 25 minut.
Po upieczeniu przestudź, a następnie schłódź w lodówce przez około 3 godziny.
krem:
Proszek galaretki i żelatynę zalej 125 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Maliny zmiksuj z cukrem pudrem.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej tężejącą galaretkę i zmiksowane owoce.
Wstaw krem do lodówki na około 20 minut - aby lekko stężał (sprawdzaj co jakiś czas masę).
Gęstniejący krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na miniserniczki - możesz też go nałożyć po prostu łyżką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation