Kuchnia

Przepisy

Paszteciki z mięsem
składniki (na 24 sztuki)

ciasto:

350 g mąki
1 jajko
100 g kwaśnej śmietany
1 duża łyżka cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
Wszystkie składniki zagnieść razem na miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mąki. Włóż do lodówki na godzinę.

farsz:

ok. 500 g mięsa z rosołu (u mnie głównie wołowina i trochę kurczaka)
1 duża ugotowana marchew
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Cebulę posiekaj (nie musi być idealnie) i zeszklij na oleju. Zmiksuj (wraz z olejem) razem z mięsem i marchewką - zrobiłam to w blenderze, ale możesz też maszynką do mielenia - na gładką masę. Dodaj zioła i gałkę, wymieszaj. Jeżeli jest za suche dolej 2-3 łyżki wody (a najlepiej rosołu) - masa powinna być zwarta, nie rozpadać się. Dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową lub pergaminem.

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj mocno podsypując mąką na prostokąt grubości ok. 0,5 cm i szerokości 12 cm. Wzdłuż, na środku każdego prostokąta ułóż pasek mięsa o szerokości 4 cm. Zawiń górną część prostokąta kładąc ją na mięsnym pasku. Zwilż krawędź wodą i zawiń dolną część lekko ją dociskając na złączeniu. Przeturlaj otrzymany wałeczek tak, by złączenie znalazło się na spodzie. Odkrajaj kawałki szerokości około 3-4 cm i układaj na blasze. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz 25-30 minut, aż będą złociste.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation