Kuchnia

kuchnia

Marlenka

Składniki:

120 g masła
200 g cukru pudru
3 łyżki miodu
3/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka sody
2 jajka
600 g mąki pszennej
Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem w garnuszku na średniej mocy palnika. Podgrzewamy aż masa będzie koloru bursztynowego. Zdejmujemy z ognia odstawiamy na 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C.
Sodę zalewamy octem. Do rozpuszczonego masła dodajemy sodę i energicznie mieszając dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę mieszamy drewnianą łyżką a gdy będzie już gęsta przekładamy masę na blat kuchenny i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o bokach 20 x 30 cm i pieczemy (osobno) około 5-7 minut.
Studzimy. Zimne układamy jeden na drugim i ostrym nożem (do chleba) równamy. Skrawki ciasta pozostawiamy do ozdobienia wierzchu

Składniki na masę:
budyń w proszku śmietankowy lub waniliowy
500 ml mleka
masło
400 g puszka kajmaku
Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odkładamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po łyżce budyń a następnie kajmak. Na końcu dodajemy łyżkę alkoholu (można pominąć).

Dodatkowo:
dżem porzeczkowy lub wiśniowy
Wykonanie:
Blat ciasta smarujemy dżemem a następnie kremem. Układamy następny blat ciasta smarujemy go dżemem i kremem. Z pozostałymi blatami ciast postępujemy tak samo. Ostatni blat ciasta smarujemy kremem i wierzch posypujemy okruszkami ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation