Kuchnia

Przepisy

Moje Dietetyczne Fanaberie

Kasza jaglana z drobiowymi klopsikami w sosie pomidorowym

200 g kalafiora
45 g kaszy jaglanej
1 płaska łyżeczka soli
--
130 g kurczaka
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki ostrej papryki
odrobina świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 średnie pomidory
2 kawałki suszonych pomidorów
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

Do 130 g mielonego mięsa z kurczaka dodajemy szczypiorek, wciskamy duży ząbek czosnku
i doprawiamy odrobiną pieprzu, ostrą papryką i niewielką ilością soli.
Z otrzymanej masy tworzymy 5 średnich klopsików.

Do wysokiego naczynia wkładamy kawałki obranych pomidorów, wciskamy do nich kolejny
ząbek czosnku, dodajemy przecier, oregano, świeżo zmielony pieprz, odrobinę soli i ostrej
papryki oraz kawałki suszonych pomidorów.
Wszystkie składniki blendujemy na jednolity sos, który przelewamy do małego (!) rondelka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy siemię lniane po czym delikatnie wrzucamy przygotowane klopsiki (sos powinien co najmniej w 2/3 przykrywać mięso).
Co jakiś czas mieszając gotujemy całość około 15 minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

W między czasie w rondelku z lekko osoloną wodą gotujemy kawałki kalafiora (nie powinien
być zbyt rozgotowany, żeby później całkiem się nie "rozciapał")

Kaszę jaglaną zlewamy na sitku wrzątkiem, a następnie gotujemy w około 250 ml wody.
Po 15 minutach odstawiamy pod przykryciem aż wchłonie resztę płynu.

Gotową kaszę mieszamy z dość drobno pokrojonym kalafiorem, nakładamy do głębokiego
talerza i polewamy sosem z klopsikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation